top of page
Ieškoti

Padėkime Pumpėnų malūnui

Atnaujinta: 2021-01-05

Pasvalio rajone, Pumpėnų miestelyje, 1925 m. buvo pradėtas statyti plytinis vėjo malūnas, kuris anuomet priklausė iš Kupiškio krašto kilusiam Jonui Kulaliui. Malūno statybos truko apie dvejus metus, o ir po statybų pabaigos objektas matė visko – ir šilto, ir šalto. Tačiau šiandien malūnui pranašaujama graži ateitis, nes naujieji jo savininkai, iš Pumpėnų kilę broliai Arminas ir Martynas Vareikos, turi suplanavę išties prasmingų darbų.




Malūno istorija


Pirmasis malūnininkas buvo Jono Kulalio tėvas, o vėliau ir jis pats. J. Kulalis iš Kupiškio į Pumpėnus atsikraustė 1924 m. ir čia pasistatė dviejų aukštų namą iš Amerikoje uždirbtų pinigų. Už savo namo laukuose jis ir nusprendė pastatyti malūną, kuris irgi įrengtas iš tų pačių amerikietiškų pinigų. Taip keletą metų uždarbiavęs iš malūno, vėliau, atėjus sovietams, Kulalis buvo ištremtas į Sibirą, o 1954 m. ten mirė.


J. Kulalio malūnas tapo kolūkio malūnu. 6-ame dešimtmetyje malūne įvesta elektra. Nuo tada sparnų nebereikėjo, šie supuvo ir nukrito. Girnos taip pat nustojo suktis, tačiau tuo malūno istorija nesibaigė. Kolūkio valdžia nusprendė jį prikelti antram gyvenimui. 1983 m. buvo atlikti malūno tyrimai, 1986–1987 m. parengtas jo restauravimo ir pritaikymo kavinei bei ekspozicinėms patalpoms projektas, pradėti tvarkymo darbai. Uždėti sparnai, padarytas apėjimo tiltelis, ardyti senieji įrengimai. Griuvus Sovietų sąjungai ir kolūkiui, sumanymų nespėta įgyvendinti.


Apie 1992 m. malūnas privatizuotas ir jau naujieji savininkai malūne įkūrė kavinę. Deja, apie 1999 m. ji užvėrė duris. Liko tik nostalgiška iškaba – Kavinė „Senasis malūnas“. Nei tiltelio, nei sparnų nebėra.


Nuotraukoje Jonas Kulalis su jauniausia sese Ona.


Idėjos gimimas


„Sprendimą įsigyti malūną priėmėme kartu su broliu Martynu, nes drauge augę ir visą vaikystę iki pilnametystės praleidę Pumpėnuose, matėme malūną bei juo didžiavomės, nes tuo Pumpėnai ir yra išskirtiniai – turi malūną, kuris patraukia kiekvieno dėmesį. Tačiau prisipažinsiu, kad pirmą kartą į malūno vidų įėjau tik po 28-erių gyvenimo metų, kuomet jį įsigijome“, – apie idėjos pradžią pasakojo Arminas.


Pasak jo, nors visi pumpėniečiai didžiuojasi šiuo objektu, vis dėlto liūdna, kad toks kultūros paveldas nyksta ir metų klausimas, kada visai sugrius ir Pumpėnuose jo nebeliks. „Pradėjome galvoti, kodėl jis griūna, kodėl niekam nerūpi ir tuomet atradome jo savininkus, kurie privatizavo malūną. Ten kurį laiką veikė kavinė, o verslui nepasisekus, tiesiog jį uždarė ir apleido. Dauguma žmonių gal nemato šio malūno vertės, bet mes, kaip pumpėniečiai,, kurie tikrai myli savo kraštą, norime imtis iniciatyvos ir sutvarkyti jį. Deja, to negalime padaryti iš savo lėšų. Tačiau įsigydami šį malūną žinojome, kad, jei jis pateks į pumpėniečių rankas, tikrai visi surėmę pečius galėsime bent mažiausiai padaryti taip, kad šis nesugriūtų“, – atviravo Arminas.





Didelis užsidegimas geriems tikslams


Suradę senuosius savininkus, šie pozityviai reagavo į brolių idėją, kadangi patys nebematė prasmės investuoti pinigų į jau seniai apleistą objektą. „Tie žmonės nėra pumpėniečiai ir jokių sentimentų šiam kraštui neturi. Po labai ilgų, net 6 mėnesius užsitęsusių derybų, pagaliau įsigijome malūną“, – sakė pumpėnietis Arminas, kuris pasakodamas apie planus ir vizijas, tiesiog kirbėjo užsidegimu.


Toks jis yra visuomet ir tą gali patvirtinti visi Pumpėnų miestelio gyventojai. Jie žino, kokie broliai Vareikos yra aktyvūs: nuolatos organizuoja įvairias šventes ar iniciatyvas, imasi padėti žmonėms nelaimėje ir t. t. „Labai sėkmingai įgyvendinome projektą kai neįgaliam pumpėniečiui nupirkome keltuvą. Antras didesnis projektas buvo – Pumpėnų ežerėlio renovacija, kai praėjusią vasarą pastatėme lieptą. Taip pat organizuojame šventes, padedame mažomis dotacijomis žmonėms ir tai parodo, kad mūsų tikslai ir mintys – pozityvios ir skirtos žmonių labui“, – apie jau pasisekusius planus pasakojo A. Vareika.


Malūnas – kritinės būklės


Šiandien malūno vidus yra kritinės būklės. „Visos lubų pertvaros yra sukirmijusios ir tikrai nėra saugu eiti į vidų. Ką esame suplanavę artimiausiu metu, gerų žmonių pagalbos dėka, tai, kad į malūno vidų nebepatektų vanduo ir nebeardytų jo išorės, nebeaugtų medžiai ant jo“, – teigė malūno savininkas.


Lietuvos kultūros paveldas


Dar spalio pradžioje kalbintas Arminas tuomet nežinojo, kokia bus malūno ateitis ir aktyviai ieškojo investuotojų bei patarėjų, kurie padėtų gvildenti iškilusius klausimus. Tačiau šioje istorijoje viskas taip greitai keitėsi, kad šiandien jau viskas kur kas aiškiau.


Objektas jau yra įtrauktas į Lietuvos kultūros paveldą ir gali pretenduoti į valstybines lėšas renovacijai. Bet, norint teikti paraišką, būtina atlikti architektūrinius konstrukcijos tyrimus bei paruošti tvarkymo restrauravimo darbų projektą. „Šie darbai kainuoja 18 tūkst. eurų. Valstybė kompensuos apie 10 500 eurų, o mums,, norint pradėti kelią svajonės link belieka surinkti 7 500 eurų. Kai mūsų tiek daug, nė neabejoju, kad greitai pavyks surinkti pinigus, kurie reikalingi dokumentų paruošimui“, – atviravo jis.


„Malūnas yra Pumpėnų miestelio simbolis. Atgis malūnas – atgis ir Pumpėnai. Tuos, kurie pritaria malūno renovacijai, kviečiu tapti istorijos dalimi! Kiekvieno prisidėjimas gali padėti malūnui ir vėl atverti duris“, – sakė Arminas.


Parama malūnui – plytomis


„Malūnas pastatytas iš plytų. Jūsų skirta pinigų suma simboliškai taps naujomis plytomis. O, kad galėtume žengti pirmąjį žingsnį į priekį, pirmajame etape turime susivienyti ir pakeisti 300 plytų“, – aiškino malūno savininkas.


Broliai malūnui renka paramą plytomis. 1 plyta – 25 eurai. Kiekvienam prisidėjusiam bus skirta atminimo lentelė. Bronzinis rėmėjas, tas kuris prisidės 1-9 plytomis, bus įamžintas atminimo lentelėje ir apdovanotas elektroniniu padėkos raštu. Sidabrinis rėmėjas, padovanojęs 10-29 plytas, vietoje elektroninio gaus oficialų padėkos raštą, o džiugia žinia bus pasidalinama oficialiame VšĮ „Būk geresnis“ „Facebook“ puslapyje. Na, o auksinis rėmėjas, tas kuris skirs daugiau nei 30 plytų, gaus kolekcinius Kauno „Žalgirio“ marškinėlius su trenerio Š. Jasikevičiaus parašu, taip pat bus įamžintas lentelėje, apdovanotas oficialiu raštu ir viskuo pasidalinta „Facebook“ puslapyje.


„Taigi, kiekvienas prisidėjęs bus įamžintas garbingiausioje vietoje. Po malūno renovacijos būsite istorijos dalis“, – džiaugėsi pumpėnietis.




Svajonė – prikelti malūną naujam gyvenimui


Broliai turi labai didelę svajonę – prikelti malūną naujam gyvenimui, o Armino tikslas šia svajone pasidalinti kuo plačiau. „Tikrai žinau, kad yra žmonių, kurie gali padėti svajones įgyvendinti. Mano tikslas tikrai nėra, kad malūną užsisklęsti tik sau. Priešingai – noriu, kad šis malūnas būtų visų. Mes su broliu Pumpėnuose dirbame jau penkerius metus ir tikrai daug žmonių žino, kad mūsų svajonės yra teisingos. Jie žino, kad neapgausime, neapmeluosime ir niekaip kitaip nepasinaudosime neteisingai“, – pasakojo kasmet organizuojamos Vidurvasario šventės Pumpėnuose organizatorius Arminas, kuris kasmetinės šventės metu nuolatos užsibrėžia įgyvendinti kokį gražų tikslą – pastatyti, prieš tai minėtą, lieptą prie ežerėlio, nupirkti keltuvą neįgaliam kaimynui ir t. t. Nupirkę malūną broliai jį padovanos ne pelno siekiančiai organizacijai „Būk geresnis“.


Kartu džiaugtis, saugoti ir mylėti


„Nors malūnas priklauso mums, mūsų noras, kad vieną dieną visiems būtų gera susitikti malūne ir prisiminti, koks gražus projektas buvo ir kaip šauniai jis įgyvendintas. Tad mūsų tikslas, jog kiekvienas šiuo metu pridėtų ranką, o po to visi galėtų kartu džiaugtis, saugoti ir mylėti. Na, o malūnas žinotų, jog jis rūpi pumpėniečiams, Pasvalio krašto žmonėms ir visai Lietuvai“, – gražiausiomis idėjomis dalijosi A. Vareika.


Norintys paremti malūno projektą, kviečiami pildyti registracijos formą čia.

Paramą pavedimu galima atlikti šiais rekvizitais:

Gavėjas: VšĮ Būk geresnis

Sąskaita: LT097300010160904755

Paskirtis: PARAMA


Prie malūno prisidėjo:

Iniciatyvos mecenatai

50 plytų - Uab Folis

Feliksas Abrukauskas

33 plytos - Regina Gudliauskienė. Nuo malūno giminaičių!

Sidabriniai rėmėjai

10 plytų - ..nes esu neabėjingas MALŪNAMS!!... V.Malūnavičius

10 plytų - Radviliškio rajono Kibildžių kaimo malūnininko Juozapo Krivicko anūko Edmundo K. dovana Pumpėnams.

10 plytų - Su pagarba jaunimui už meilę gimtinei. Malūnininko P. Švedarausko dukra

10 plytų - AGA Tamulioniai

10 plytų - L.V.D.Pulmickai

10 plytų - Saulius U.

10 plytų - Barysai Joringis Vakarė Vėjas

12 plytų - Rolandas Masilevičius

Bronziniai rėmėjai

8 plytos - Anonimas

8 plytos - E. ir G. Paviržiai

6 plytos - Herkus Bleizgys, Kamilė Kazilaitė, Nojus Ašmegas

6 plytos - Oksana Vasiliauskaitė, Meilutė Vasiliauskaitė-Aperavičienė, Danguolė Vasiliauskienė. Tegul atgyja Malūnas.

5 plytos - Dainius Okunevas. Broliai šaunuoliai

5 plytos - Tadas VĖBRA

4 plytos - JAVA Kirkilai

4 plytos - Kačerauskai

4 plytos - Gustas Alekna

4 plytos - Teklesti Pumpėnų malūnas! A.R.

4 plytos - Palankaus vėjo! Adamoniai

4 plytos - E. Kontrimavičius. Te stovi malūnas prie kelio, ir džiugina istorijos mylėtojus.

4 plytos - A. Ulčinas. Neklausk, ką tau gali duoti valstybė, klausk, ką tu gali jai duoti.

4 plytos - "Iš širdies į širdį" E.M.

4 plytos - A. Ruseckis. Gyvuok ilgai ir džiugink savo sparnais

4 plytos - Rasa Tegyvuoja Pumpėnai!

4 plytos - Palankaus vėjo!

4 plytos - Kirkiliukai

4 plytos - Inga ir Sigitas Tribuišiai

4 plytos - Jankevičiai

4 plytos - Povilas Samuolis, Zivile Samuolyte-Ramasauskiene, Jonas Marcinkevicius, Liudvika Sabanskyte-Marcinkeviciene

4 plytos - D.J. Iš visos širdies Pumpėniečiams!

4 plytos - Aleksej Ceresniovyj. Pumpėnų malūnas turi likti

4 plytos - DALIA JANĖNIENĖ IR IZABELĖ TRIABAITĖ-UŽDAVINIENĖ

4 plytos - R.V.M.K

3 plytos - Gero vėjo geriems darbams! Joana Janilionienė

3 plytos - Genovaitė Kraniauskaitė Mockevičienė. Mano vaikystės Pumpėnams

2 plytos - Saulius Pučinskas

2 plytos - A+M+D+G

2 plytos - Matas ir Adas Petkevičiai

2 plytos - AAŽ Kalniečiai

2 plytos - V.K. - drauge - jėga!

2 plytos - Šilčiausi sveikinimai V. V.

2 plytos - Krušinskai

2 plytos - Nidijus Bulovas. Gražus istorinis paveldas

2 plytos - nurodyti nereikia

2 plytos - Viktorija ir Artūras Kunejai

2 plytos - Danguolė ir Virgilijus

2 plytos - Gediminas Ulbikas ir Gabrielė Vaineikytė

2 plytos - Sigitas ir Asta Pulmickai. Išdydžiai puošk mūsų kraštą

2 plytos - Viktorija ir Vidmantas

2 plytos - Mindaugas Briedis - Pirmyn!

2 plytos - Justas ir Deira

2 plytos - Jolanta ir Virginijus

2 plytos - Jurgita ir Justina_Kelias pas Senelius...

2 plytos - Izabelė

2 plytos - Volkovų šeima

2 plytos - GEDIMINAS BALIŪNAS

2 plytos - Jareckai

2 plytos - Sandra Lubienė

2 plytos - Denas stalilionis prisideda prie senelio gimtines grazinimo

2 plytos - Marius Dačka Lietuva

2 plytos - Ugnė, Giedrė, Eigirdas, Vladas

2 plytos - L. D. E. R. Šienauskai

2 plytos - D.Z - Kad sėkmė lydėtų!

2 plytos - JOLANTA MAŽEIKAITĖ

2 plytos - Beleškienė Rasa

2 plytos - Badauskai

2 plytos - R. St. Kirkilai

2 plytos - K.J.

2 plytos - Trinkūnai

2 plytos - Asta ir Andrius Pagojai

2 plytos - Mes randame gyvenime tai, ką patys jam suteikiame!

2 plytos - I.L.E.S. Jurkai

2 plytos - Jonas - Raimonda - Matas - Luka

2 plytos - G. V. - Stovėk per amžius!!!

2 plytos - Audrius ir Rosita

2 plytos - Viktorija Dominaitė Šimkienė - Gėris nugali viską!

2 plytos - Pasvalio socialinių paslaugų centro kolektyvas

2 plytos - Uz grazius tikslus

2 plytos - G.T. Aleksandravičiai

2 plytos - Rimantas Morkūnas ir Džilda Girijotienė

2 plytos - Musu krasto ir teveliu atminimui.

1 plyta - Norvilai

1 plyta - A.J. Geriems darbams

1 plyta - Vida Navikiene. Sėkmės

1 plyta - D.P. Drauge - jėga

1 plyta - Už draugystę. Gintarė Čirbaitė

1 plyta - Už istorijos išsaugojimą. Aurimas Gribauskas

1 plyta - Vaidotas Gikys. Linkiu palankaus vėjo

1 plyta - Jonas Spaičys. Aukime, o ne senkime!

1 plyta - Audronė ir Valdas Jovaišiai

1 plyta - Tautvydas Tekutis. Sėkmes veikloje!

1 plyta - Vidas Kazlauskas. Už gražias idėjas!

1 plyta - Tegul sukasi malūno sparnai!

1 plyta - Sėkmės broliai šaunuoliai!

1 plyta - L.M. Istorijos išsaugojimui ir atkūrimui

1 plyta - Aurimas Širvys

1 plyta - Malūnui išsaugoti. A.V.

1 plyta - AL, VČ, AB, IL

1 plyta - A ir D

1 plyta - Donatas Dilys

1 plyta - Gero vėjo!

1 plyta - D.J. Tai mano vaikystės svajonių pilis

1 plyta - Virginija Tuomaitė

1 plyta - Lina Vyšniauskaitė. Mano šaknys Pumpėnuose.

1 plyta - Lavickų šeima. Už istorinio objekto išsaugojimą, tęstinumą!

1 plyta - A.J. Būk geresnis

1 plyta - Viktorija Navikaitė

1 plyta - Inga Ališauskaitė. Ilgų gyvavimo metų!

1 plyta - Edita Žurauskienė. Sėkmės!

1 plyta - Nenoriu nurodyti duomenų

1 plyta - S.E.R.A.

1 plyta - Jėga vienybėje!!!

1 plyta - Židoniai

1 plyta - Silvestras Golcas. Už šaunią iniciatyvą

1 plyta - Vytautas Mikaitis Pravalturo direktorius

1 plyta - Izabelė ir Petras Ragauskai

1 plyta - Nors man tik vieneri metukai, skyriu šia parama iš savo kiaulės taupyklės santaupų, pusbrolių kraštui puošti.

1 plyta - Už vaikystės prisiminimus. Laima Širvienė

1 plyta - Larūna

1 plyta - Evaldas Griauzde. Jaunimas Gali!

1 plyta - Matonių šeima. Kaunas

1 plyta - Brazinskai

1 plyta - Žinojimas sukuria vertę. (Vardo ir pavardės neminėti)

1 plyta - Luka & Algirdas

1 plyta - Kazys ir Roma Stalilioniai. VALIO PUMPĖNAMS!

1 plyta - Ona Urbonavičiūtė

1 plyta - S. V. Bartusevičiai

1 plyta - MILDA KUKELKĖ. LINKĖJIMAI NUO BIRŽŲ

1 plyta - nenoriu nurodyti

1 plyta - Almina Maliukevičienė. Linkėjimai Pumpėnams

1 plyta - Per ekspedicijas su VU istorijos fakultetu "Šiaurės sparnai", pamilau Pasvalio kraštą tarsi kaip savo ir jo vėjo malūnus. Labai džiaugiuosi, galėdama prisidėti prie vieno iš jų atgaivinimo! Indrė Žagužauskaitė

1 plyta - Sėkmės ! UAB "Ramalga";

1 plyta - Gero vėjo ! Austėja, Ramunė, Algis

1 plyta - Lipnickų šeima

1 plyta - Vidmantas Franka

1 plyta - Jonas ir Virginija Piragiai Sėkmės geruose darbuose!

1 plyta - A+L Lukoševičiai

1 plyta - Ilona Titienė

1 plyta - Malūnui!

1 plyta - I. M. RAUDONIAI

1 plyta - Malūno atgimimui

1 plyta - Stasė Dubauskienė

1 plyta - Giedrius Ranonis

1 plyta - Iglė, Silva ir Tomas linki sėkmės!

1 plyta - LINAS IR SAMANTA. Už tai, kad malūnas dar ilgai džiugintų ne tik miestelio gyventojus, bet ir visą Lietuvą!

1 plyta - Gabrielė ir Tadas P.

1 plyta - J.Š. Kaip gera turėti sparnus...

1 plyta - Juozas Vilčinskas. Būk geresnis, nei esi!

1 plyta - Vita Dalmantaitė

1 plyta - Elvyra Teresė Petraitienė

1 plyta - Gyvuok amžinai! T.K.

1 plyta - Kotryna Kauneckaitė

1 plyta - Aloyzas Steponavičius - Pumpėnų malūnui

1 plyta - Donatas Kriukas

1 plyta - Šarūnas Judickas

1 plyta - M. Juodviršis. Viena plyta žmogui, didelė siena malūnui!

1 plyta - G.V. - Istorijos vėjų nenupūstas

1 plyta - Už ateiti-Tomas kursevičius

1 plyta - Užusieniai

1 plyta - G.G - Kai labai nori ir tiki, viskas yra įmanoma

1 plyta - Dalia ir Viltė

1 plyta - G.V. Gero vejo!!!

1 plyta - Kristina Pakėnaitė

1 plyta - Pumpėnai, tik pirmyn! K.K.

1 plyta - Vilma Bumblytė. Mūsų visų sielas maitina tik gražūs Jūsų darbai

1 plyta - Dagiai

1 plyta - Stasė ir Antanas Mikaičiai

1 plyta - Sigita Lekuniene. Didziausios sekmes!

1 plyta - Evaldas Janušauskas. Unikalūs dalykai verti būti išsaugoti.

1 plyta - Bronislava Lapinskaitė

1 plyta - ŽIVILĖ KRIPAITIENĖ

1 plyta - V. JANKEVIČIENĖ

1 plyta - Ema ir Lėja Kirkilaitės su tėveliais. Už gražią ateitį!

1 plyta - Greta Čekanauskaitė

1 plyta - Matas Vareika #17 ir Justas Vareika #5 Lietuvos futbolas

1 plyta - VYTAUTAS GAILIŪNAS

1 plyta - Aikas Žado Laboratory

1 plyta - Bubokai

1 plyta - Gražvydas, Rūta, Linas ir Mantas linki gero vėjo!

Tegyvuoja malūnas!

1 plyta - Audra ir Mindaugas Bareikos

1 plyta - DAIVA MAŽEIKAITĖ

1 plyta - Laimonas Smerauskas

1 plyta - Gaurilkaitės. Už vaikystę, praleistą Malūno gatvėje.

Tebūnie atgimsta mūrinis senolis, istoriją menantis.

1 plyta - Būkim geresni! D.M.D. Indrišiūnai

1 plyta - Rita Venskūnienė - no Biržų kraštą

1 plyta - Breimeriai

1 plyta - Rita Vauraitė

1 plyta - A. Gaspariūnienė

1 plyta - Aldona Dalmantienė

1 plyta - Matas Nekiūnas. Visada gera sugrįžti į besitvarkantį Pasvalio kraštą

1 plyta - Povilas Vaitekūnas

1 plyta - INGA STAŠKEVIČIENĖ

1 plyta - Lai Pumpėnų malūno sparnai įsuka praeities laikus i dabartį. Žydrūnas Budzinauskas


Staipsnį paruošė www.JP.lt



bottom of page